Kimler Hukukçu Olabilir?

KİMLER HUKUKÇU OLABİLİR?
Hukuk mesleği yüksek bir disipline ve çalışma azmine sahip olunması gereken bir meslektir. Dinamik ve insan kaynaklı bir meslek olması sebebiyle sürekli olarak araştırmayı ve çalışmayı gerektirir. Kanunlar ve içtihatlar günün gerekliliklerine göre sürekli olarak değişip düzenlenmektedir. Değişimleri takip etmeyen hukukçular bu alanda başarılı olamazlar. Tüm bu değişimler hem üniversite hayatında hem de meslek hayatında son derece titiz olarak takip edilmelidir. Bu takip gerekliliği de yoğun bir çalışmayı gerektirir. Tüm bu sebeplerle hukuk alanını seçecek kişilerin çalışmayı seven hem üniversite hayatında hem de mezuniyetin ardından iş hayatında yoğun bir şekilde araştırma yapabilecek kişilerden olması gereklidir. Aynı zamanda sürekli olarak insanlar ile muhatap olunacağı için mesleğin icrasında son derece sabırlı ve anlayışlı olmak şarttır.
Ülkemiz Hukuk Fakültelerinde genel olarak teorik eğitim verilmektedir. Ancak öğrencilerin mezuniyetin ardından iş hayatına atılması ile pratikte öğrenilen bilgilerin uygulanmasının ne kadar farklı olduğunu görmeleri uzun zaman almayacaktır. Teorik ve pratik bilgilerinin birleştirilmesi ve uygulamaya konulması zor olduğundan meslek başlangıçlarında (avukatlık, hakimlik ve savcılık gibi) genel olarak staj eğitimi öngörülmüştür. Yani hukuk fakültelerinden mezun olan kişiler öncelikle minimum 1 yıl olarak belirlenen staj eğitimine devam ederler.
Hukuk mesleğini icra edebilecek kişinin temelde sahip olması gereken iki özellik vardır. Bunlardan ilki hitabet ikincisi rasyonel düşünebilme yeteneğidir.
Bir hukukçu insanlarla iletişim kurmasının yanı sıra mahkemelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında da görev alabilecek ya da görevini ifa ederken mahkeme ile kamu kurum ve kuruluşları ile de bağlantı sağlayabilecektir. Özellikle hukuki durumu daha iyi izah edebilmesi, gerektiği zaman savunma yapabilmesi için güzel bir hitabete haliyle iyi bir Türkçe bilgisine sahip olmaları gereklidir.
Medeni Hukuk Profesörü Turgut Öz’ün de defalarca söylediği üzere “Hukuk matematiğin sayılar yerine kelimelerle bezenmiş halidir.”  Bu cümleden de anlaşılacağı üzere bir hukukçu rasyonel düşünme yeteneğine sahip olmalı ve somut olayı bu şekilde tahlil etmelidir. Tüm bunların yanı sıra daha önce söylediğimiz gibi çalışmayı seven ve hafızası güçlü insanların bu mesleği tercih etmesi mesleğin zorluklarını kendi adlarına bir nebze azaltacaktır.

Kaynak:https://www.unirehberi.com/hukuk-bolumu-nedir-zor-mu-ne-is-yapar-maaslari/

Son Güncelleme : 01.11.2019 15:16 Okunma Sayısı : 5645

Son Duyurular